Blog

10 ingrediente toxice care se regăsesc în cosmeticele comerciale

ingrediente toxice in cosmetice comerciale

În general, produsele cosmetice și de îngrijire sunt concepute pentru a te ajuta să arăți și să te simți cât mai bine în pielea ta. Cu toate acestea, uneori formulele disponibile pe scară largă pot conține ingrediente care au un impact negativ asupra sănătății tale. Dacă vrei să fii cât mai bine informată atunci când vine vorba de produsele pe care le incluzi în rutina ta, te invităm să descoperi 10 ingrediente toxice pe care ar fi bine să le eviți. Iată care sunt acestea:

1. Parabeni

10 ingrediente toxice

Parabenii sunt folosiți drept conservanți în multe produse cosmetice și de îngrijire personală, deoarece previn creșterea bacteriilor și prelungesc astfel durata de viață a produselor [1]. Cu toate acestea, utilizarea parabenilor a fost asociată cu anumite riscuri pentru sănătate, precum iritații ale pielii și reacții alergice. Mai mult decât atât, aceștia pot afecta sistemul endocrin și pot perturba echilibrul hormonal al organismului [2]. Pentru a evita aceste riscuri, alege produse cât mai blânde, precum o cremă pentru față și gât fără parabeni sau alte produse pe bază de ingrediente naturale.

2. Ftalați

Ftalații sunt un grup de compuși chimici folosiți frecvent în industria cosmetică pentru menținerea integrității și a stabilității produselor. Aceștia sunt utilizați în diverse formule, precum cele pentru lac de unghii, parfumuri, loțiuni și alte produse de îngrijire personală. Uneori, ftalații pot fi incluși în lista de ingrediente sub denumirea de „parfum”, ceea ce poate face dificilă identificarea lor în produsele pe care le utilizezi zilnic.

Studiile au arătat că ftalații pot avea efecte nocive asupra sănătății umane, deoarece pot interfera cu funcția hormonală normală, mai ales în ceea ce privește sistemul reproducător [3].

3. Formaldehidă și conservanți ce eliberează formaldehidă

Formaldehida este o substanță chimică utilizată în numeroase produse cosmetice datorită proprietăților sale antibacteriene și conservante. Aceasta este utilizată în special în produsele de îngrijire a părului, formulele pentru îndepărtarea cuticulelor, produsele de machiaj și unele tipuri de săpun.

Atât formaldehida cât și alți conservanți care eliberează această substanță, precum metenamina sau DMDM hidantoina, pot cauza efecte adverse, precum iritații ale pielii, ochilor și căilor respiratorii, în special la persoanele cu o sensibilitate crescută. Folosită în cantități semnificative sau pentru perioade îndelungate, aceasta a fost clasificată ca având potențial carcinogen [2].

4. Triclosan

Triclosanul este un compus chimic antibacterian și antifungic utilizat adesea în produsele de îngrijire personală, cum ar fi săpunurile antibacteriene, deodorantele, pastele de dinți și unele cosmetice. Substanța acționează prin inhibarea unei enzime critice pentru metabolismul bacteriilor și al ciupercilor, ceea ce duce la distrugerea acestora.

Cu toate acestea, utilizarea triclosanului nu este lipsită de riscuri. Unul dintre principalele motive de îngrijorare este perturbarea echilibrului hormonal, mai ales la nivelul tiroidei [2]. Studiile au arătat că triclosanul poate afecta nivelurile de hormoni în organism, influențând în special sistemul endocrin și reproductiv, însă cercetările sunt în continuă desfășurare. Dacă vrei să eviți produsele de curățare dure, ce conțin astfel de ingrediente, încearcă geluri de duș fabricate din materii prime naturale, care îți oferă un efect blând și o senzație plăcută.

5. Lauret-sulfatul de sodiu (SLES) și lauril-sulfatul de sodiu (SLS)

Lauret-sulfatul de sodiu (SLES) si lauril-sulfatul de sodiu (SLS)

Lauret-sulfatul de sodiu și lauril-sulfatul de sodiu sunt detergenți și surfactanți ce produc o spumă abundentă și ajută la îndepărtarea murdăriei. Acești compuși sunt adesea utilizați în produse precum șampoane, geluri de duș sau paste de dinți. Cu toate că SLES este considerat mai puțin iritant decât SLS, ambele substanțe pot cauza totuși iritații ale pielii și ochilor.

6. P-fenilendiamină (PPD)

P-fenilendiamina (PPD) se folosește în mod frecvent în produsele de colorare a părului, tatuajele temporare cu henna neagră și anumite produse cosmetice pentru ochi. PPD este un colorant puternic, care conferă nuanțe intense și durabile. Cu toate acestea, utilizarea sa este asociată cu anumite riscuri, precum reacții alergice, inclusiv dermatită de contact, urticarie, iritații ale pielii și ale ochilor [2]. Reacțiile alergice la PPD sunt destul de frecvente și apar în special la persoanele care au fost expuse anterior la această substanță.

7. Dietanolamina (DEA)

Dietanolamina (DEA) este un ingredient adăugat în șampoane, săpunuri, geluri de duș și creme. Substanța are rolul de a crea spumă și de a echilibra pH-ul produselor. Cu toate acestea, DEA poate forma compuși chimici numiți nitrozoamine, care au potențial cancerigen.

Studiile au arătat că expunerea pe termen lung la nitrozoamine poate crește riscul de cancer la animalele de laborator [2]. Deși există puține dovezi cu privire la efectele directe asupra sănătății umane, multe organizații și agenții de reglementare au pus sub semnul întrebării utilizarea DEA în produsele cosmetice. Din acest motiv, mulți consumatori aleg să evite produsele cosmetice care conțin DEA și să opteze pentru alternative mai sigure și mai sănătoase.

8. Mercur

Mercurul este un metal greu toxic care poate fi absorbit prin piele, inhalat sau ingerat. Acesta era folosit în anumite produse cosmetice, precum rimelul sau corectorul, datorită proprietăților sale conservante, însă a fost interzis în Uniunea Europeană [3]. Expunerea la mercur poate cauza probleme renale și neurologice, dar și iritarea pielii și a ochilor. Este important să eviți produsele cosmetice care conțin mercur și să fii conștientă de potențialele riscuri pe care le implică utilizarea lor.

9. Polietilenglicolul (PEG)

Polietilenglicolul (PEG) este un ingredient comun în multe produse cosmetice, inclusiv creme, loțiuni, șampoane și produse de curățare. Acest polimer solubil în apă se folosește ca agent de umectare, emulgator și stabilizator. Cu toate acestea, PEG poate avea potențial iritant pentru piele și poate determina deshidratarea acesteia, în special atunci când este utilizat în concentrații ridicate. Totodată, PEG a fost asociat cu anumite tipuri de cancer [2]. Pentru a evita aceste riscuri, este recomandat să verifici etichetele produselor și să alegi alternative cât mai sănătoase.

10. Unele parfumuri sintetice

Parfumurile sintetice sunt substanțe chimice utilizate în produsele cosmetice și de îngrijire personală pentru a le conferi un miros plăcut. Acestea pot fi obținute fie din petrol, fie din materii prime naturale și sunt adesea mai ieftine și mai stabile decât esențele naturale. Cu toate acestea, utilizarea parfumurilor sintetice poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre.

Expunerea la anumite parfumuri sintetice poate cauza probleme de sănătate precum iritații ale pielii, alergii, migrene și chiar probleme respiratorii. În plus, unele studii sugerează că anumite substanțe chimice din parfumurile sintetice pot interfera cu sistemul hormonal al organismului [2]. Dacă vrei să porți arome subtile și naturale, încearcă o apă de toaletă cu ingrediente naturale și delicate din colecția Sense of Nature sau cosmetice aromatizate cu substanțe naturale!

In final este important să fii conștientă de cele 10 ingrediente toxice…

Care pot face parte din formulele pe care le folosești și să iei măsuri pentru a-ți proteja sănătatea. Citește cu atenție etichetele și alege produse cosmetice sigure și sănătoase, care respectă standardele de siguranță și te ajută să te simți și să arăți bine pe termen lung! Poți descoperi o gamă variată de opțiuni în magazinul Sense of Nature!

Surse de informare:

  1. “Parabens in Cosmetics.” U.S. Food and Drug Administration, 2022, www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/parabens-cosmetics. Accesat în data de 10 Iulie 2023.
  2. Lopez, Irene. “Are Harmful Chemicals Hiding in Your Cosmetics?” WebMD, WebMD, 23 Sept. 2021, www.webmd.com/beauty/features/harmful-chemicals-in-your-cosmetics. Accesat în data de 10 Iulie 2023.
  3. “The Toxic Twelve Chemicals and Contaminants in Cosmetics.” Environmental Working Group, 2020, www.ewg.org/the-toxic-twelve-chemicals-and-contaminants-in-cosmetics. Accesat în data de 10 Iulie 2023.

2 thoughts on “10 ingrediente toxice care se regăsesc în cosmeticele comerciale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *